• Regentspelet

Regentspelet

Svenska konungar och drottningar
Ett kortspel för hela familjen

Innehåller 52 spelkort med svenska kungar och drottningar från drottning Margareta (Valdemarsdotter) till konung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

© Jonas Hjelm

3143
 

Säkerhetspolicy

 

Leveranspolicy

 

Returpolicy

Regler

Spelet går ut på att få så många poäng som möjligt genom att samla ”ätter” eller ”familjer”. På ”ätt-korten” anges vilka personer som ingår i varje ätt. Till ”ätterna” finns det även ”drottningkort” som anges med symbolen 00 på ”ätt-korten”. Ringtecknet visare det antal drottningar som resp. kung hade. På drottningkorten anges dennes gemål.

Blanda och dela ut 8 kort till varje spelare. Resten av korten läggs i en hög med baksidan upp. Spelaren till vänster om givaren börjar begära ett kort som saknas i någon ätt. Man får begära från vem som helst runt bordet. T. ex. ”Jag vill ha Erik XIV:s gemål av Rebecka” eller ”Jag vill ha Carl XIV Johan av Samuel”. Om medspelaren har detta kort överlämnas det och spelaren får fortsätta att begära tills det blir ett nej. Då får spelaren ta upp ett kort ur högen på bordet (”finns i slottet”), och den som sagt nej får fortsätta att begära av vem som helst. Man får endast begära kort från någon ätt eller familj man har på hand. När en spelare fått en ätt eller familj läggs korten på bordet. Spelet fortsätter tills högen är slut och ingen har några kort kvar på hand.

För att få en ”ätt” behöver man alla kungar och regerande drottningar i en ätt samt även de tillhörande drottningkorten (där sådana finns). Ur ätterna Vasa, Holstein-Gottorp och Bernadotte kan man även få en ”familj” om man har sex kort ur samma ätt inräknat samtliga av de tillhörande drottningkorten. För den Pfalziska ätten och Fredrik av Hessen gäller speciella poängregler.

Ligger en ”familj” redan på bordet kan man få bonuspoäng. Exempelvis om man får ett kort av den ätten som inte har något tillhörande drottningkort, genom att lägga det kortet i en bonushög framför sin egen familj och ättkort. Får man ett kort med en eller flera gemålsymboler måste man vänta tills man även har de tillhörande drottningkorten (eller drottningkortet) innan man kan lägga korten i bonushögen.

Poängräkning för ätter eller familjer.

Margareta 2 poäng
Erik av Pommern 2 poäng
Kristoffer av Bayern 2 poäng
Karl Knutsson Bonde 2 poäng
Oldenburgska ätten 9 poäng
Vasa ätten med drottningkort 48 poäng
En Vasa familj 12 poäng
Pfalziska ätten med drottningkort 18 poäng (har man även Fredrik I ger detta 21 poäng)
Pfalziska ätten med drottningkort utom Ulrika Eleonora (d.y) 15 poäng
Fredrik (I) av Hessen 2 poäng (samt Ulrika Eleonora (d.y) 6 poäng)
Holstein-Gottorpska ätten med drottningkort 27 poäng
En Holstien-Gottorpsk familj 12 poäng.
Bernadotteska ätten med drottningkort 45 poäng
En Bernadottesk familj 12 poäng
Enstaka kort i bonushög 1 poäng
Kort med drottningkort i bonushög 1 poäng per styck.

Särskilda referenser

Kunder som köpt denna produkt köpte också:

arrow_upward